Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst og foto: Øyvind Wold 04.11.2017 14:29 - oppdatert 05.11.2017 18:48

Hafjell - mer enn alpint

Mange forbinder Hafjell først og fremst med et stort alpinanlegg. Ikke alle er klar over at det finnes et stort nettverk med langrennsløyper ved inngangsporten til Øyerfjell.

Hyttefolk på Hafjell er skientusiaster og forventer gode skispor til enhver tid. Flere lokale løypekjøringsforeninger samarbeider for å gi skiløperne ferske og gode løyper, sporene er ferdig preparert senest klokka ti i helgene, og preppestatus kan forløpende følges på http://skisporet.no/oppland/oyerturskiloyper. Kombinasjonen av seriøs løypeprepping og en lang skisesong gjør at også mange klubber og konkurranseløpere velger å trene her. Løypenettet henger for øvrig sammen med det på Nordseter og Sjusjøen i sør, og utgjør samlet rundt 650 kilometer. En interessant side med Hafjell er muligheten til å komme ut løyper og natur med svært få folk. Går du nordover i Øyerfell er det fort slutt på hyttene, og det er mye lenger mellom skiløperne, noe som virkelig er med på å gi kontraster i ski- naturopplevelsen.

Terreng
Landskapet rundt Hafjell er ganske udramatisk, på mange måter minner det om «Birken-land» ved Sjusjøen. Det har lite høyfjell, men mer preg av store myrer, belter med fjellbjørk og gran, innsjøer og avrundede åser med topper på rundt tusen meters høyde. Med ujevne mellomrom passerer man trivelige eldre setervoller. Løypene er generelt lettgåtte og nesten helt uten bratte motbakker. Det kan derfor kalles et skiterreng for alle, både barnefamilier og milslukere.
Skogen går opp til rundt ni hundre meters høyde og gjør at mange av løypetraseene er godt beskyttet mot vind. På dager med mye vind og tåke kjøres det opp egne «uværsløyper» i slikt skogsterreng.

God skilting
Det er alltid litt stress å gjøre seg kjent i et nytt løypenett, man ønsker jo for eksempel ikke å gå seg vill eller feilberegne distanser fullstendig. Som skidestinasjon har Hafjell/ Øyerfjell i likhet ned Sjusjøen gjort et veldig smart grep ved å sette opp skilttavler i alle større løypekryss. De viser akkurat hvor du er i løypenettet, og hva som er deldistanser videre til andre kryss i området. Da blir det svært lett å finne fram selv for førstegangsbrukere av løypene. En av ambisjonene til Hafjell/Øyer turskiløyper er nettopp «løyper til glede for alle som er interessert i ski uavhengig av nivå og egne ambisjoner».

Utgangspunkt for turer
Man kan starte skiturer i Øyerfjell fra blant annet Holmsetra og Steinsetra lenger nord i Gudbrandsdalen, men for veldig mange vil Pellestova ovenfor Øyer sentrum, være et naturlig startsted. Pellestova, beliggende på nesten tusen meters høyde mellom Hafjelltoppen og den store innsjøen Reinsvatn, har servering i kanskje fjellheimens flotteste kafe, foruten hotell og en stor parkeringsplass. Her er noen tips og turforslag til noen aktuelle trenings-rundturer i løypenettet ut fra Pellestova.

Reinsvatnrunden – kort treningsrunde for familien (15 km)
Rutedetaljer og høydeprofil:
Dette er nesten «E6» for langrennsløpere ved Hafjell. En veldig populær runde, og en fin introduksjon til de lokale løypene. Siden en del av turen går på grusvei, er dette en av traseene som kan prepareres tidligst i sesongen, gjerne fra rundt midten av november. Runden passerer flere små trivelige seter- og hyttegrender og har fine vekslinger mellom flate og småkuperte partier. På nordsiden av Reinsvatn er det mulig å legge inn drag i flere slake stigninger. Liker du ikke å dele løypa med mange andre, bør du komme deg tidlig ut på denne turen!

Hornsjø-Reinarunden – lettgått treningsrunde med innlagt kafèstopp (27 km)
Rutedetaljer og høydeprofil:
Her går løypa nord- og østover, delvis på veier, men også gjennom bjørkeskog og store frosne myrer. En lang slak motbakke fra Øvre Moksjø mot Grytfjellet, avløses av tilsvarende lang unnabakke retning østover mot Hornsjø-krysset. Blir du sulten underveis, er det en avstikker herfra på kun noen få hundre meter ned til Hornsjø hotell, som har servering i en av enorm spisesal. Rimelig lettgått tur i småkupert terreng, høydeforskjellen mellom laveste og høyeste punkt er bare litt mer enn 150 meter. Mye åpent landskap med lange siktlinjer mot Hedmarksvidda i øst, Synnfjell i vest og Rondane i nord. En tur som kan gjennomføres av de fleste, inkludert skivante barn fra 11-12 år.

Keikenrunden (35 km) – skog- og viddetur litt utenom allfarvei
Rutedetaljer og høydeprofil:
Denne lengre turen går via Nysetra, Steinsetra, Keiken og Lienden og gir en smak av den nordlige og mindre brukte delen av Øyerfjell. Den kan grovt sett deles i to; den beskyttede vestlige delen som går mye gjennom småskog, og den mer eksponerte og høyereliggende østlige delen. Her et det et bra strekk som ligger på snaue tusen meters høyde. Med unntak en lang stigning et par kilometer fra Liesetra, er turen i hovedsak lettgått, og gir en fin følelse av åpne fjell og vidder.
Denne runden kan lett forlenges ved å gå fra Steinsetra til Holmsetra, Brennlia, og Grunnesåa og ned til Keiken igjen. Denne ekstrasløyfa i nord vil gjøre turen 53 kilometer lang totalt, altså omtrent som Birken – men med mye mindre stigning.

Toppturer
Både med turski og racingski er det mulig å bestige toppene ved Hafjell. Nevelfjell, Reinsfjell, Hitfjell og Sjøseterfjell er alle mellom tusen og ellever hundre meter høye, og ligger bare en kilometer eller to utenom de preparerte løypene. Dette er turer som gir belønning i form av svært god utsikt, med relativt liten innsats og kan gi en artig variasjon fra å gå i oppkjørte spor. Ved de rette snøforholdene kan de nevnte toppene også by på skikkelig fine og kontrollerte nedkjøringer.

Langtur i Troll-løypa
For deg som søker enda større utfordringer, kan du gå inn i løypetraseen til verdens lengste turrenn, Troll ski maraton, som går fra Venabygdsfjellet til Sjusjøen. Fra Hafjell kan du følge den via Keiken, Digeråsen, Goppollen, Øksendalen og Døra. Om turen er lang, er den likevel ikke særlig kupert, høyden over havet varierer bare mellom 850 og 1050 meter. Det er verdt å merke seg at man underveis har tilgang på de selvbetjente DNT-hyttene Vetåbu og Djupslia (avstikker på en km). Etter første februar prepareres hele Troll-traseen. For flere detaljer, se trollski.no.

Faktaboks
Reise til Pellestova: Omtrent ett kvarters bilkjøring fra Øyer sentrum v/E6, ca 20 mil nord for Oslo.

Skisesong oppkjørte løyper: Ca 15. november – 15. april, ofte muligheter til å gå på ski til ut i mai

Aktuelt turkart: Skiløypekart Øyer skiløyper 1:50 000, utgitt av Øyer turskiløyper/DNT Lillehammer

Aktuelt renn: Hafjell ski maraton, distanser fra 13 til 44 km

Webkamera:

Ski/sportsbutikk; Sport1 Hafjell

 

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera