Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst: Ragnhild Moen Holø, Foto: privat 27.06.2017 12:41 - oppdatert 29.06.2017 15:44

Heidi stiller med eget damelag på Birken

- Vi skal ta vare på hverandre og ha det gøy!

Heidi (36) stiller med eget damelag på Birken                                      

Mange damer gruer seg for å kjøre sykkelritt, særlig når mannfolka dominerer på startlistene. Derfor har Heidi Tombs Tovdal startet et eget damelag, der målet er å ta vare på hverandre underveis!   Gjør som Heidi, meld deg på du også!

Heidi Tombs Tovdal fra Ytre Enebakk er ivrig syklist, både på landvei- og terrengsykkel, og er opptatt av å rekruttere flere damer inn i sykkelsporten. Nå har hun meldt seg på Birken for aller første gang, men hun oppdaget raskt at det ikke var så mange andre damer hun kjente som hadde tenkt å sykle.

- Venninnene mine mente SykkelBirken var for skummelt for dem. De hadde inntrykk av at det var for mye testosteron og spisse albuer der, sier Heidi.  

Damelaget B’queens
Heidi har blitt Birkenambassadør, og da hun så hvor få jenter det har var på startlistene i Birkebeinerrittet, fant hun ut at hun ville benytte rollen sin til å få flere jenter til å være med. Hun satte i gang en kampanje på Instagram der hun oppfordret damer til å melde seg på, og at de kunne sykle sammen som et lag. Og damene lot seg ikke be to ganger, i løpet av noen få dager hadde Heidi allerede 16 stykker med seg!  

Laget har fått navnet B’queens (B står for Birken, journ. anm.). Damene på laget melder seg på individuelt, men sykler sammen underveis, og hjelper og støtter hverandre.

- Målet er at ingen skal føle seg alene på de ni milene fra Rena til Lillehammer. Hvis noen punkterer, blir stive, sultne eller får trøbbel med sykkelen, er vi der for hverandre. Vi skal også støtte hverandre og heie på hverandre, slik at alle kommer seg i mål og får en flott opplevelse sammen, forklarer Heidi.

Kan dele opp i flere lag
Hun sier at alle er velkommen til å melde seg på sammen med B’queens, og hvis de blir altfor mange kan man rett og slett dele seg og danne flere grupper. Hun oppfordrer samtidig andre jentegjenger til å melde seg på det tradisjonsrike sykkelrittet.

- Mange har en drøm om å sykle Birken, og jeg vil si til alle damer som liker å trene litt; Meld dere på! Tanken min bak det å danne et lag, er å skape en trygghet og å motivere flere kvinner til å melde seg på. De skal vite at de ikke er alene, understreker Heidi.

Heidi har erfaring med å lede an i sykkelritt, blant annet var hun kaptein på sekstimerslaget til Ladies Edition under Styrkeprøven fra Lillehammer til Oslo i juni. Nå er det fullt fokus på Birken, og hun mener at det å melde seg på et ritt er et ypperlig treningsmål.

- Ikke minst er det en fin anledning til å få samlet damegjengen rundt noe positivt og morsomt, og lagfølelsen gir et stort samhold, sier den spreke 37-åringen.

Nytt av året: sykkelverter
Fra arrangørens side er det også satt inn trivselstiltak for dem som synes Birkebeinerrittet virker langt og uoverkommelig. Nytt av året er egne sykkelverter som skal ta vare på folk underveis i løypa.

-  Vi har stor tro på dette nye konseptet, sier informasjonsansvarlig Randi Bolstad i Birken. Hun sier at vertene er satt inn for dem som føler seg litt usikre, og dem som gjerne skulle hatt noen til å guide seg gjennom den ni mil lange turen. Vertens oppgave er å gjøre turen trivelig over fjellet.

- Det fungerer slik at man møtes på Rena og hilser på hverandre, kanskje gjennomgår man løypa sammen. Deretter sykler vertene hele løypa og tar vare på dem som trenger litt bistand. De skal ha kunnskap og være til hjelp dersom noen får trøbbel med sykkelen, for eksempel ved punktering eller lignende, sier Randi.

Vertene blir godt synlige, med lang sykkelvimpel med logo festet på sykkelen, og fargesterk vest.

- Og for ordens skyld, det skal ikke være sånn at man trenger å sykle sammen med verten hele tida, han eller hun skal bare være til hjelp for de som trenger det, forklarer Randi.

I tillegg til sykkelverter blir det mye fokus på kos langs løypa. Det blir grilling på Kvarstad, med muligheter for å sette seg ned på halmballer og ta en skikkelig pause. Det vil også være trubadur og band der, rett og slett for å lage god stemning og høy trivsel.  

-  Vi håper på litt lave skuldre under rittet i år, ikke minst fordi Fredagsbirken går samtidig med den ordinære Birken, sier Randi.

Byfest og 25-årsjubileum i Elvegata
Når man vel har kommet i mål, er det gode muligheter for å feire turen over fjellet med after-bike i Elvegata på Lillehammer. Her er det utesteder på rekke og rad, og det vil bli lagt opp til storslagen fest ute i gata.

Åpningstidene i sentrum er flyttet til klokka 18.00, og det blir storskjermer, konkurranser, underholdning og liv og røre midt i sentrum av byen.

- Det blir muligheter for å få kjøpt god mat og drikke, og vi håper på mye folk og stor stemning. Vi skal jo feire at Birkebeinerrittet er 25 år i år, så her blir det fest, lover Randi Bolstad. 

turheidi

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera