Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Kilde: Allergiguiden 18.12.2017 08:00 - oppdatert 18.12.2017 08:38

Julen og allergi

Juletrær, julestjerner og gamle julenisser hører julen til, men ikke alle juletradisjoner er like allergivennlige.

Nærmere 700 000 nordmenn plages av symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe og tung pust gjennom jula. Det viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden1.

Luftveisplager forbindes gjerne med pollenallergi gjennom vår- og sommermånedene. Få tenker over at pyntegjenstander og juledufter som skaper stemning i julehøytiden også er potensielle allergibomber.

Julen er en utfordring for svært mange allergikere ettersom høytiden bringer med seg en rekke dufter. Irritanter fra blant annet svibler, juletrær, julestjerner, stearinlys, krydder og støv er blant synderne, forteller Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin.

Symptomene på juleallergi kan lett forveksles med en typisk forkjølelse, noe som lett fører til at denne typen luftveisplager aldri blir oppdaget.

Er man plaget av gjentagende forkjølelseslignende symptomer i julen, vil jeg anbefale en undersøkelse hos lege. Et legebesøk kan kartlegge symptomer og finne riktig behandling, råder Østrem.

Allergiguidens tips til en allergivennlig jul:

Velg et juletre i plast fremfor et grantre, men husk å spyle av støvet fra i fjor. Dersom du allikevel velger et ekte juletre bør dette også spyles. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne2. Tørk støv av julepynten som har ligget lagret fra forrige jul. Støv kan skape irritasjon i luftveiene. Unngå å pynte med blomster som julestjerne ettersom planten inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Bruk heller allergivennlige blomster som duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkide2.Oppbevar bjørkeved ute ettersom den lett fører til allergiske reaksjoner. Bruk alternativt furu eller or når du fyrer i peisen.Batteridrevne kubbe- eller telys kan være lurt, da mange reagerer på os og lukter fra stearinlys.Regelmessig lufting innendørs er ekstra viktig i vinterhalvåret for å hindre opphopning av støv i julepynt og andre støvkilder3. Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Se opp for «jule»-krydder som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

Referanser:
1 Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, 2016
2 Norges Astma- og Allergiforbund,
3 Norges Astma- og Allergiforbund,

For mer info

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera