Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Av Ingeborg Scheve 13.10.2017 09:58 - oppdatert 13.10.2017 15:29

Rottefella MOVE-system

Med det nye bindingssystemet fra Rottefella kan du finjustere feste og glid på felleskiene underveis uten å ta av deg skiene.

MOVE er et helt nytt bindingskonsept som Rottefella lanserer sammen med Madshus for kommende sesong. Ved hjelp av et helt nyutviklet system kan bindingen, og dermed trykkpunktet på Madshus sine nye Redline Intelligrip felleski, flyttes framover eller bakover. Flyttes bindingen framover, vil en få bedre feste på fellen. Flyttes bindingen bakover på skien vil en få bedre glid. Dette gjør det lettere å få en optimal ski med riktig balanse mellom feste og glid, eller en kan velge ekstra sikkert feste eller ekstra god glid. Det har lenge vært mulig å flytte Rottefella NIS-bindinger framover og bakover på skien, men så langt har det vært nødvendig å stoppe, ta av seg skien for å regulere bindingene.

Det er ikke lenger nødvendig med det nye MOVE-systemet. Her flyttes bindingen enkelt framover eller bakover på skien ved å vri på bryteren som er tilknyttet Pro Classic bindingen og den nye NIS-platen. Totalt kan man kan velge mellom fire posisjoner innenfor et område på totalt 48 mm, noe som gir en merkbar forandring på skias egenskaper.

– Vi kaller dette en unik revolusjonerende innovasjon som flytter langrennssporten fremover og inn i en ny fase for alle langrennsløpere, uansett nivå. Felleskias inntog i det norske markedet har gjort MOVE-systemet enda mer relevant. For å justere glid eller feste på felleski, uansett merke, må du flytte bindingen, men med MOVE-systemet vil man øke bruksområdet til de helt nyutviklede Madshus Redline Intelligrip felleski, og bidra til å skape en optimal skiopplevelse. Skal en for eksempel gå Birken, så kan en nå starte med bindingen i fremste posisjon opp til Dølfjellet og ha godt feste hele veien. Når en kommer dit, bøyer en seg ned og vrir bryteren ved bindingen bakover slik at en får bedre glid i de lange utforkjøringene og staketerrenget som følger. Slik blir skiopplevelsen helt komplett, sier Henrik Kvissel i Rottefella.

– Vi ser at MOVE-systemet treffer markedet veldig godt, ikke bare i Norge men også i Sverige, Mellom-Europa og Nord-Amerika. Folk synes smøring er vanskelig, og der har felleskiene gjort enormt mye for å senke terskelen for kjøp av nye ski, sier han.

Effekten er den samme for ski med festevoks eller klister, men dette kommer ikke før i 2018/19-sesongen. Det mange med feil smøring som kan redde seg inn med et enkelt flytt!

Ny NIS-plate til MOVE-systemet
Rottefella MOVE System er bygget rundt en helt ny NIS-plate. Den nye bindingsplaten er kompatibel med alle bindinger fra Rottefella, og de fremtidige løsningene innenfor MOVE systemet. Den første sesongen vil MOVE fungere optimalt med Rottefella Pro Classic bindingen, men fra 2018/19-sesongen vil alle NIS-kompatible bindinger fungere med MOVE. Den nye MOVE løsningen vil ligge på rundt 900 kroner og denne sesongen kun være tilgjengelig på den nye Madshus Redline Intelligrip felleskia.

MOVE-systemet er godkjent av FIS og kan lovlig brukes i alle typer konkurranser.

Framtida er digital
Rottefella MOVE manuell er imidlertid bare starten. Til sesongen 2018-19 lanseres en elektronisk versjon av bindingen, der en ikke en gang trenger bøye seg ned for å justere bindingens posisjon. Bindingen vil da kunne justeres med en mekanisme enten i stavhåndtaket eller i hansken, men her jobber Rottefella fortsatt med å lande på en endelig løsning. Prototypen som ble vist fram på ISPO-messen i München i vinter var basert på en innretning i staven, som overførte signalet til bindingen, men dette byr på åpenbare utfordringer.

– Mekanismen kan flyttes fra en stav til en annen, men på en fellesstart på verdenscupnivå er ikke dette optimalt slik det er nå. Vi jobber med flere alternativer, kanskje blir det en mekanisme i hansken, sier Kvissel, og legger til at bindingen vil være mer enn bare en elektronisk flyttbar innretning.

– Vi ser at framtida er digital, og med alle de apper og systemer som utvikles nå. Her er mulighetene uendelige, men vi ser for oss at en skal kunne laste ned GPS-sporet til løypa til bindingen og legge inn på forhånd hvor en ønsker at bindingen skal flytte seg den ene eller den andre veien, eller be bindingen selv om å justere seg automatisk til det mest optimale underveis, sier han.

Også for skøyting
Kvissel understreker at bindingen også er svært relevant for fristil.

– Vi har ikke sett så nøye på skøyting ennå, men generelt er det slik at flytter man bindingen fremover vil en få bedre kontroll på harde og isete forhold, og flyttes den bakover vil det løfte tuppen og gi bedre flyt i løse forhold, sier han.

Rottefella antyder at prisen på den elektroniske versjonen vil bli mellom 4500 og 5000 kroner.

– Men folk har jo pulsklokker som koster mye mer enn det, og det er jo alle muligheter til å kunne bygge inn mange av de samme funksjonene i et digitalt treningskonsept som dette, blant annet med opplasting mot Strava og digitale samfunn, sier Kvissel.

 

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera