Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst og foto: Ove Sollie 09.07.2017 12:00 - oppdatert 10.07.2017 09:15

Teknikktrening på sykkel

I forhold til prestasjon er det en del tid og krefter å spare på bedre teknikk. Del 1: sittestillig og seteinnstilling

Om man skal bli bedre teknisk er det lurt å tenke på teknikk på hver eneste treningsøkt. Man trenger ikke legge inn øvelser, men tenke på hva som er riktig å gjøre i de forskjellige situasjonene. Kommer du til en sving – tenk på hva du skal gjøre for å komme deg kjappest mulig gjennom den aktuelle svingen. I en bratt motbakke tenker du på hva som er riktig sittestilling.

Lars Granberg fra Sepura Toyota racing with Birk og Torjus Bern Hansen fra SK Rye er to av Norges beste terrengsyklister og vil illustrere noen grunnelementer i sitteinnstillinger og teknikk på terrengsykkel.

Sittestilling
Før teknikkøving er det viktig å vite om man sitter noenlunde riktig på sykkelen. Når du kjøper en ny sykkel, sørg for at butikken du kjøper den i hjelper deg med riktig sitteinnstilling. Om du må gjøre det selv, følger grunnleggende tips under.

Når jeg anbefaler sitteinnstilling tar jeg utgangspunkt i at du faktisk har en sykkelstørrelse som passer deg. Det er også viktig å merke seg at jeg skriver om generelle anbefalinger. Ingen er like, derfor trenger ikke sitteinnstillingene være det heller.

Seteinnstilling:

Innstilling i lengderetningen
Det viktigste i sykling er å få kraft ned i pedalene. Gjør du ikke det går det rett og slett ikke fremover. Start derfor med å stille inn setet i forhold til pedalene.

Den generelle anbefalingen er å plassere setet slik at tuppen av kneet er omtrent rett over pedalen når fremre fot og pedalarm er vannrett. Måten du kan sjekke dette på er å feste et lodd i en hyssing når du sitter i samme posisjon som Torjus på bildet, og plassere hyssingen inntil kneet. Da får du en loddrett linje ned mot pedalen. Hyssingen skal da treffe pedalen.

I bildet ser man Torjus har plassert setet litt lenger bak enn anbefalingen. Dette er hans individuelle preferanse som han føler fungerer best for han.

Innstilling i høyden
Plasser hælenpå pedalen i nedre posisjon. Det skal da være en lett bøy i kneet slik Torjus har på bildet. Torjus sitter ganske høyt, så om du foretrekker litt mer bøy i kneet er det greit. Det neste du gjør er å plassere begge hælene på pedalene og sykle en liten runde. Da skal setet være så høyt som mulig uten at hofta tilter frem og tilbake når du tråkker.

Stemlengde
Det er ikke sikkert det følger med en stemlengde som passer deg når du kjøper sykkelen. Å skifte stem er både enkelt og trenger ikke koste særlig. Tommelfingerregelen er at du ikke skal se akslingen på framhjulet fordi at styret er i veien når du sitter i en god og naturlig posisjon. Om du ser akslingen foran styret, skaffer du deg lenger stem. Kortere stem om du ser akslingen bak styret. Om du ser på sitteinnstillingen til Torjus på bildet, vil du faktisk se at Torjus ikke følger denne anbefalingen. Dette er fordi Torjus sykler rundbaneritt som er veldig tekniske. I teknisk terreng ønsker mange å ha ganske kort lengde mellom sete og styret slik at sykkelen blir kompakt og kvikk og lett å kontrollere i terrenget. For de som ikke sykler mye i veldig teknisk terreng er anbefalingen over fin å forholde seg til.

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera