Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst og foto: Ove Sollie 17.07.2017 08:00 - oppdatert 17.07.2017 09:43

Teknikktrening på sykkel 3

I forhold til prestasjon er det en del tid og krefter å spare på bedre teknikk. Del 2: motbakke og nedoverbakke.

Om man skal bli bedre teknisk er det lurt å tenke på teknikk på hver eneste treningsøkt. Man trenger ikke legge inn øvelser, men tenke på hva som er riktig å gjøre i de forskjellige situasjonene. Kommer du til en sving – tenk på hva du skal gjøre for å komme deg kjappest mulig gjennom den aktuelle svingen. I en bratt motbakke tenker du på hva som er riktig sittestilling.

Lars Granberg og Torjus Bern Hansen  er to av Norges beste terrengsyklister og vil illustrere noen grunnelementer i sitteinnstillinger og teknikk på terrengsykkel.

Sving
I løpet av en treningstur eller konkurranse svinger du ganske mange ganger. Derfor er det lurt å jobbe for en teknikk som lar deg spare noen tideler i hver sving. Helt korrekt svingteknikk er vanskelig å få til, men du får gjort mye ved å bare tenke på de grunnleggende grepene for bedre svingteknikk.

Legg ned sykkelen inn mot svingen
På denne måten får du bedre grep ved at sideknastene på dekket får tak i underlaget. Pass likevel på at du ikke skal legge deg inn sammen med sykkelen. Kroppen din skal være mer loddrett enn sykkelen. Du legger ned sykkelen riktig ved å dytte ned på styret med den innerste armen din, samtidig som at ytre arm drar i styret med armen bøyd rett ut til siden. Len setet inntil låret på det innerste beinet for bedre kontroll over sykkelen.

Ytre fot ned
Kun i ganske tekniske svinger kan man ha føttene vannrett. Sørg for at hele tyngden din er på ytre fot. Dette gjør du ved å plassere hofta litt på utsiden av setet. Da får du trykket rett ned mot bakken. For å få bedre kontroll på sykkelen, legger du ytterste bein inntil rammen på sykkelen.

Se ut av svingen
Ser du ut av svingen følger overkroppen med i en riktig og god posisjon om du gjør punktene over riktig. Samtidig er det lettere å sykle dit du har blikket. Ser du rett frem i svingen, er det lettere for at du også havner rett frem. Du har også mer oversikt over eventuelle hindringer som kommer.

Hvis mulig - bruk hele veibanen
Om du sykler på en vei det lurt å bruke hele veibanen om mulig. Kom inn i svingen i ytterkant av svingen. Brems deg ferdig før svingen starter. Trill gjennom svingen fra ytterkant inn til indre del av svingen omtrent halvveis i svingen og ut mot ytterkant mot slutten av svingen.

 

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera